Contact

Belgische aardbeien, de weg van teelt tot plukken tot de verkoop bij Fresa

Onze Belgische aardbeien worden met de grootste zorg gekweekt in onze eigen serres. Hoe dit proces precies verloopt, schetsen wij u met plezier hieronder. Bloembodem


De bloembodem van de bloem van een aardbeienplant is de aardbei. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. Elk van die pitjes bevat een zaadje. Maar, het zijn niet de zaadjes die belangrijk zijn. Het zijn de uitlopers. Hieruit worden de aardbeiplanten meestal opgekweekt.

Moederplant 

Uit de moederplant groeit een stengel over de grond. Deze zorgt voor de jonge plantjes die op hun beurt ook weer groeien. Wortels en bladeren komen eerst opgevouwen en later spreiden deze zich open.

Bloemen

Na verloop van tijd komen er ook vijf witte bloemblaadjes. Binnen een krans van meeldraden zitten de stampers. Deze zijn klein en kleverig. Het groene bolletje wordt later een pitje en als deze rijp zijn, barsten ze open en daar hebben we dan het stuifmeel.

Insecten bestuiven 

De insecten worden gelokt door de mooie bloemblaadjes en de nectar wordt opgezogen. Doordat het stuifmeel aan de haren van het insect blijft kleven en het vervolgens naar een andere bloem gaat, wordt de bloem bestoven. Pas wanneer deze zijn bestoven, vallen de witte bloemblaadjes af.

De aardbei 

Na de bestuiving, zwelt het binnenste gedeelte van de bloem op. Dit is de bloembodem, de aardbei. De aardbeien zijn eerst groen, later wit en tot slot krijgen ze de warme rode kleur. Op de buitenkant van die aardbeien, bevinden zich weer de pitjes, deze tellen elk een zaadje, ... U kent het verhaal wel!

Fresa Aardbeien
Contacteer ons!
03 500 12 15